About "Good to Know: A Genealogist's Guide"

A multi-discipline approach to genealogy - A genealogist's way of working generally encompasses several different fields of study at once, thus the more well-rounded your genealogist is concerning various disciplines of study, the better that genealogist will be able to locate your ancestors, and maybe even tell you a little about what they were like.

This blog will discuss what types of things are "Good to Know" for a genealogist or for anyone researching his/her own family tree.

Friday, August 19, 2011

VIII: A Genealogy Quiz

I noticed there weren't all that many genealogy quizzes out there on the web, so I typed up one of my own.  Rather than have every question be a genealogy question, I decided to cover a broad range of topics that relate to genealogy as well, staying in line with my blog's multi-discipline approach.  Topics include photography, history, medicine, math, statistics and even chemistry.

The answers are at the bottom of the post.

Good Luck & Enjoy!

1) How many square perches are in an acre?
    a) 40
    b) 80
    c) 125
    d) 160

2) What does GEDCOM stand for?
    a) Genealogical Explanation of Distinctive Chromosomal Markers
    b) Genealogical Descendant Configuration Methodology
    c) Genealogical Data Communication
    d) Genealogically Extracted Data Common to Other Mediums

3) When was "The Great Chicago Fire"?
    a) 1871
    b) 1892
    c) 1906
    d) 1918

4) What does a "cordwainer" do for a living?
    a) make rope
    b) assists a midwife
    c) building construction
    d) makes shoes

5) If you have a photograph of your ancestor that has the words "Kodak Velox Paper" stamped on the back, it was developed:
    a) after the mid 1930s
    b) before the late 1960s
    c) after the early 1950s
    d) in the late 1940s

6) In genealogy research, what does "P. O. E." stand for?
    a) Person Offering Eulogy
    b) Partially Obstructed Evidence
    c) Port of Entry
    d) Parents of Edgar


7) If all of these records provide a date of birth, which one is the most reliable or most likely to provide an accurate date of birth?
    a) a date of birth for the deceased on his death certificate where the informant was one of his children.
    b) a birth certificate for your ancestor
    c) a marriage record with dates of birth provided by the couple
    d) a 1900 census record

8) If a probate states that the deceased died "intestate" and "without issue", it means...
    a) he left a will and had children
    b) he didn't leave a will and had no children
    c) he left a will but had no heirs
    d) the will is contested by heirs

9) If a death certificate stated that your ancestor died of "consumption", what did he die of in today's terms?
    a) tuberculosis
    b) meningitis
    c) typhoid
    d)
botulism

10) In 1900, the life expectancy for whites/caucasians was ___ years longer than for blacks/African Americans.
    a) 3
    b) 5
    c) 8
    d) 10

11) Who's epitaph reads, "I am ready to meet my Maker. Whether my Maker is prepared for the great ordeal of meeting me is another matter."
    a) Dorothy Parker
    b) Winston Churchill
    c) H. G. Wells
    d) Alfred Einstein

12) What famous American was the defense attorney for the British Soldiers involved in "The Boston Massacre"?
    a) James Madison
    b) Thomas Jefferson
    c) Thomas Paine
    d) John Adams

13) How many 5-greats grandparents do you have?
    a) 64
    b) 81
    c) 128
    d) 252


14) This wood polymer is responsible for causing paper to yellow and deteriorate over time.
    a) lignin
    b) polyethylenemine
    c) glycogen
    d) melamine

15) In 1870, the percentage of those 14 years of age and older (of all races) who could not read or write was:
    a) 12%
    b) 20%
    c) 28%
    d) 32%




Answers:


1) D,  2) C,  3) A,  4) D,  5) C,  6) C,  7) B,  8) B,  9) A,  10) D,  11) B,  12) D,  13) C,  14) A,  15) B

11 comments:

  1. OK, I definitely flunked this one! I'm going back to Wikipedia to find out why...

    ReplyDelete
  2. Thanks for the quiz, I can honestly say I learned a lot today. In fact, last week I just learned what a perch was in relation to measuring a plot.

    ReplyDelete
  3. This newbie got 7 of 15 right so I have a l-o-n-g way to go with my knowledge base:)

    ReplyDelete
  4. Great idea and clever post! Be sure and visit The Branches on a Tree when you have time. Let me know what ya think.
    click here

    ReplyDelete
  5. Well, thank you. Now I feel inadequate :)

    ReplyDelete
  6. Lots of good info in this quiz!!

    ReplyDelete
  7. What a great idea for this quiz, however made me realize how little I knew.

    ReplyDelete
  8. ... Hmmm ... It appears I have a lot more to learn about genealogy. Good post Heather H. Doherty.

    ReplyDelete